Αρχική Ενημέρωση Ειδήσεις 2010 Γιορτή τσίπουρου 2010
Γιορτή τσίπουρου 2010 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2010 22:23

Κάθε Νοέμβρη στην Ποτιδάνεια αναβιώνει ένα έθιμο με ουσιαστική σημασία, που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το καζάνι του Χρήστου Βλάχου, για παραπάνω από μια εβδομάδα, δουλεύει μέρα νύχτα, αποστάζοντας τα τσίπουρα των χωριανών, βοηθώντας στη συνοχή του  πανέμορφου χωριού μας.  Ως το 1960 υπήρχαν στο χωριό 3 καζάνια για να αποστάζουν το ρακί, όπως το έλεγαν: Του Κίτσου Ηλιόπουλου, που ήταν και δήμαρχος (και μετά της Κίτσαινας), του Μανιάτα και του Κατσιάνου. Τα ρακοκάζανα ήταν χειροποίητα, χωρητικότητας 70 κιλών, και στήνονταν κάθε Νοέμβρη στα αυλάκια που έφερναν το νερό από το Μαγγανόρεμα για να έχουν το απαιτούμενο νερό για την απόσταξη. Πέρα από την πρακτική πλευρά, η όλη διαδικασία υπήρξε ξεχωριστό κοινωνικό γεγονός, καθώς έφερνε σε επαφή τους χωριανούς. Μετά το '60, όμως, το κύμα αστυφιλίας χτύπησε και την ευρύτερη περιοχή της Ποτιδάνειας. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα χωριά και τα αμπέλια τους και τα καζάνια σίγησαν. Στις αρχές, όμως, της νέας χιλιετίας, μια ... γραφειοκρατική διαδικασία υπήρξε η αφορμή για να ξαναλειτουργήσει ένα καζάνι στην Ποτιδάνεια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έπεσαν πάνω στον Χρήστο, εγγονό της Κίτσαινας, ο οποίος μπήκε με ζήλο σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, ώστε να διατηρήσει την άδεια και να επαναλειτουργήσει το καζάνι. Ο Χρήστος είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με το αμπέλι και την οινοποίηση και καθώς έβλεπε τους συγχωριανούς μας να πηγαίνουν τα τσίπουρα τους στην Ναύπακτο για να τα βγάλουν σκέφτηκε ότι θα είναι ωραίο να αναβιώσει ένα έθιμο για το οποίο τόσες παλιές ιστορίες έχουμε ακούσει. Από την πρώτη χρονιά επαναλειτουργίας, το 2004, οι χωριανοί  το "αγκάλιασαν". Μεγαλύτερη αποζημίωση δεν θα μπορούσε να είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης του. Πολύς κόσμος περνά από το καζάνι τις ημέρες που λειτουργεί, όπου τον περιμένει ποτήρι με ... το όνομά του (για να μην υπάρχουν μπερδέματα ... ) για να πιει ένα τσίπουρο με ψητές πατάτες, κάστανα, καρύδια, κυδώνια και μήλα, ενώ οι πίτες και τα καλούδια από τις νοικοκυρές συνεχώς καταφθάνουν.  Κάθε βράδυ η παρέα μεγαλώνει και με φαγητό, κρασί, αστεία, παλιές ιστορίες, τραγούδια και πειράγματα οι παρευρισκόμενοι ζουν αυθεντικές στιγμές χωριού. Αν βρεθείτε στην περιοχή μας στα μέσα Νοέμβρη, αξίζει να περάσετε από εκεί μια βόλτα.

Ο σύλλογός μας βλέποντας την μεγάλη προσέλευση κόσμου την περίοδο εκείνη στο χώρο που γίνεται η απόσταξη, προσπαθεί κάθε φορά να βοηθήσει. Το ίδιο θα κάνει και φέτος. Στις 13 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο, αν ο καιρός είναι σύμμαχός μας, έξω από το χώρο του ρακαριού θα στηθεί ένας χώρος για όσους επισκέπτονται το ρακαριό, με ψητά κάστανα της ώρας, τσίπουρο, ποικιλίες μεζέδων, μουσική και καλή παρέα. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2010 22:31