Αρχική Ενημέρωση Ειδήσεις 2010 Ανάληψη στην Μαγκάνη
Ανάληψη στην Μαγκάνη PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 16 Μάιος 2010 11:00
Η Ανάληψη του Χριστού γιορτάζεται σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού και πέφτει πάντοτε Πέμπτη . Τα μεσάνυχτα , λέει , ανοίγουν οι ουρανοί και πολλοί ξαγρυπνούν να δουν το Χριστό να " αναλήφεται ". Στα μέρη που έχει θάλασσα , μικροί μεγάλοι βουτάνε για πρώτη φορά στα νερά της και κάνουν το πρώτο τους κολύμπι . Είναι για το καλό , κάθε αρρώστια φεύγει .

Απ' τη θάλασσα μαζεύουν νερό από σαράντα κύματα , ραντίζουν μ' αυτό το σπίτι και λένε : " Όπως αναλήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' αναληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά , η αρρώστια , το κακό μάτι και όλα τα κακά ".

Βουτάνε στη θάλασσα και πιάνουν τη " μαλλιαρή " , μια πέτρα χορταριασμένη , γεμάτη φύκια κι' άλλα θαλασσινά χορτάρια . Τη βάζουν για γούρι κάτω απ' το κρεβάτι . Στη Σάμο , τ' ανύπαντρα κορίτσια τη βάζουν κάτω απ' το κρεβάτι τους , για να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν .

Στα ορεινά μέρη οι βοσκοί κάνουν αγιασμό για τα κοπάδια τους και φτιάχνουν γαλατόπιτες . Γι' αυτό τη λένε " Γ α λ α τ ο π έ φ τ η ". Όλα τα γαλακτερά της μέρας οι βοσκοί τα μοιράζουν για το καλό στους καλεσμένους τους και μαζί τους τρώνε και γλεντούν . Το γάλα που θα περισσέψει το χύνουν , τυρί δεν πήζουν .

 

 

Όλοι λοιπόν οι τσοπάνηδες , καλούσαν συγγενείς , κουμπάρους , φίλους και γείτονες ανήμερα της Αναλήψεως στις στρούγκες τους , τις στάνες δηλαδή ,  κι έτσι μαζεύονταν μεγάλες παρέες , έκαναν ..κονάκι κάτω από μεγάλες πουρνάρες ή άλλα μεγάλα δέντρα , και γινόταν γλέντι τρικούβερτο .

Πολλές φορές , μαζεύονταν παρέα από τσοπάνηδες , όσοι είχαν στρούγκες κοντά , και έκαναν μαζί Ανάληψη , έσφαζαν αρνιά και έψηναν και κοκορέτσια , ενώ οι νοικοκυρές είχαν κάνει και το κουμάντο τους απ' το χωριό . Έφκιαναν πίτες , τυρόπιτες , γαλατόπιτες , κι' άλλα μεζεκλίκια , για τους καλεσμένους , χώρια τα γιαούρτια και τα τυριά , που ήταν άφθονα .

Εκεί , στις στρούγκες , τρώει κανένας και ένα υπέροχο πρόχειρο τσοπάνικο φαΐ , το « Κοσμάρ». Είναι απλό , γρηγορόφκιαχτο και ..πεντανόστιμο . Σ' ένα κούτλα , μικρό κατσαρολάκι με χερούλι , βάζουν φρέσκο τυρί , ανάλατο , και φρέσκο βούτυρο και όταν λιώσουν και γίνουν ένα ρίχνουν μέσα μπομποτάλευρο , καλαμποκάλευρο , τ' ανακατεύουν και γίνεται ένα μείγμα , κι' όταν σιγοψηθεί , το βγάζουν στα πιάτα , όπως είναι καυτό , μοσχοβολάει κι' είναι πεντανόστιμο .

Κάπου εκεί γύρω υπάρχουν κι' οι νταμουζάνες με τα γιοματάρια , και τα πεσκέσια που έφερναν οι καλεσμένοι , γλυκίσματα , κρασιά . Υπήρχαν λοιπόν όλα τα καλούδια , όλα τα καλά του Θεού , και πάνω απ' όλα υπήρχε μια απέραντη ανθρώπινη αγάπη , μια αδελφοσύνη , άσχετα με βαθμό...συγγένειας , και κοινωνικές τάξεις και ..διαφορές...

Όσοι είχαν την τύχη να ζήσουν τέτοιες μέρες , τέτοιες γιορτές , στις φιλόξενες στρούγκες των χωριανών μας τσοπάνηδων , μολογάνε με νοσταλγία κι' αγάπη τα θυμήματά τους και τώρα πια κουνώντας το κεφάλι με ..πίκρα για την όμορφη αυτή γιορτή , που , σιγά-σιγά , την αφήσαμε να ξεφτίσει , να ...σβήσει...

Και φέτος ,προχθές στις 13-5 που ήταν της Αναλήψεως, οι χωριανοί μας προσπάθησαν να αναβιώσουν αυτά τα παλιά έθιμα αλλά ελλείψει στρούγκας προτίμησαν να στήσουν το γλέντι τους στον αγαπημένο χώρο της Μαγκάνης. Το ανοιξιάτικο τοπίο , ο καταπληκτικός καιρός και η καλή διάθεση ήταν σύμμαχοι τους στο να περάσουν όμορφα, να ψήσουν 2-3 κατσικάκια , να φάνε γιαούρτια και άλλα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα που τους προμήθευσαν οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι του χωριού μας αλλά και κτηνοτρόφοι από τα διπλανά χωριά , να φτιάξουν το παραδοσιακό κοσμάρ που το καλεί η μέρα και το μαστόρεψε με περίσσια τέχνη η Σοφία Παπαιωάννου και οι άλλες νοικοκυρές του χωριού. Οι συγχωριανοί μας που παραβρέθηκαν πρέπει να το ευχαριστήθηκαν αρκετά και τους ευχόμαστε να είναι καλά και να στήσουν και του χρόνου παρόμοιο γλέντι και αν είμαστε τυχεροί να καταφέρουμε και εμείς να παραβρεθούμε. 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 16 Μάιος 2010 11:32